Blog

Vyzeraj ako zo ZUŠ-ky! pohľad pedagóga tanečného odboru

28. 1. 2021

Pred desiatkami rokov išlo o jediné inštitúcie svojho druhu s vysoko uznávanými pedagógmi vo svojich radoch, no dnes sa strácajú v záplave konkurencie. Tanečný odbor základnej umeleckej školy má svoju nespochybniteľnú tradíciu a systém, ktorým funguje od svojho vzniku. Pripravuje žiakov pre ďalšie štúdium umeleckého zamerania, pestuje ich vzťah k tancu, cibrí umelecký vkus a vychováva z nich pozorných divákov. Ak tomu tak neustále je, prečo sa príslušnosť k tejto škole nepovažuje za príliš atraktívnu a prečo je ich kvalita často spochybňovaná? Dokáže základná umelecká škola osloviť aj dnešné deti a mládež, a zároveň si udržať svoje hodnoty, či opäť nahnať vietor do svojich plachiet?

Bystrý a školený pedagóg môže situáciu výrazne ovplyvniť. Stačí ak svoju pozornosť upriami správnym smerom, pri učení nezabúda na vlastné vzdelávanie a v neposlednom rade na svoj pôvod.

Po stopách Leoša Janáčka

19. 6. 2020

 Exkurzia BrnoPo stopách Leoša Janáčka Každý zanecháva vo svojom živote svoje stopy. A my sme sa vybrali nasledovať stopy Leoša Janáčka. Prezreli sme si miesta kde pracoval, kde býval a kde trávil veľa svojho času. Spoznali sme mesto, ktoré mu bolo tak blízke.

#07 Tanec na diaľku

29. 5. 2020

3 Grácie alias 3 MušketieriJedného slnečného dňa, trom osobám napadlo, zájsť si na Šancovú. Jedna šla skontrolovať záhradu, druhá mierila na tanečné sály natáčať pre deti videa a tretia? Len jej tak skrslo v hlave, sadnúť na bicykel a previesť sa.

Nezastavuj, bež!

27. 5. 2020

„Forest, utekaj!“ spomína sa v jednom úžasnom filme, ktorý je o odvahe, trpezlivosti a neutíchajúcej nádeji. Odkaz tohto filmu sa dá aplikovať na viacero súčasných vecí, udalostí, ľudí. O jednej významnej udalosti bude aj tento blog. Pred tým než začalo zúriť na Slovensku šialenstvo s názvom korona, udiali sa krásne veci.

#06 Tanec na diaľku

22. 5. 2020

Scénický ľudový tanecĽudový tanec je veľkou a dôležitou súčasťou nášho tanečného odboru. Venujú sa mu žiaci už v nízkych ročníkoch a obdivuhodné výkony podávajú aj jeho najstarší členovia.

#05 Tanec na diaľku

15. 5. 2020

Správne držanie tela– jeden z benefitov, ktorý tanec prináša. Mnohí z nás sa v minulosti túžili stať profesionálnymi tanečníkmi, baletkami alebo jednoducho prezentovať seba a svoje výnimočné schopnosti širokému publiku. Pozornosť a potlesk nie je však jediná vec, ktorá by nás alebo naše deti mala privádzať na tanečnú sálu.

#04 Tanec na diaľku

8. 5. 2020

Tento týždeň sa s nami podelila Viky o svoju tanečnú cestu a pohľad, ktorý si časom vytvorila na tanec aj vďaka našim pravidelným stretnutiam.

#03 Tanec na diaľku

1. 5. 2020

Kam smeruje moja kolobežka?Pred časom, by som sa nad predstavou, vlastniť elektrobežku len zasmiala.

#02 Tanec na diaľku

24. 4. 2020

Každá časť roka má svoje osobité čaro. Pochmúrne zimné dni a večery dávajú našim tréningom zvláštnu atmosféru. Na jar nás možno navštívi mierna únava, ale ak si jej prítomnosť nepripustíme, môžeme si užiť toto krásne prebúdzajúce sa a inšpiratívne obdobie plnými dúškami. Chlad v šatni, prekrytý kúrením už nie je taký nepríjemný ako predtým, tanečné hodiny nám zvyknú vyplaviť dopamíny a serotoníny a hotové choreografie dopomôžu príjemnému pocitu zadosťučinenia. Odchod z tréningu býva jednoducho veľmi príjemný a práve takto vnímame jar v tanečnom odbore (uvedomili ste si súčasné krásne, netypicky aprílové a stabilné počasie...? ach to by bolo tancovanie). V dnešnom príspevku nám svoje nostalgické pocity priblíži Dianka, preto čítajte ďalej a zapojte svoju predstavivosť, aby sme sa na chvíľu spoločne presunuli na našu Šancovú záhradku :) 

#01 Tanec na diaľku

17. 4. 2020

O tom, aké netradičné je tancovať doma, sám bez spolutanečníkov, divákov, či bez osobnej prítomnosti a neustáleho dohľadu učiteľa sa počas prebiehajúceho obdobia neustále presviedčame. Séria blogových príspevkov približuje ako sa možno vysporiadať s vyučovaním v tanečnom odbore. Dokazuje odhodlanie žiakov a ich blízkych pri plnení osobitých zadaní, ale taktiež im dáva priestor pre realizáciu vlastných nápadov...